V Vrtcu Ljutomer smo se odločili za izvedbo projekta  »Tek podnebne solidarnosti« v obdobju šolskega leta 2023/2024. Glavni cilj projekta je bil osveščati otroke o podnebnih spremembah ter poudariti povezavo med revščino v Afriki in našimi vsakodnevnimi dejanji, hkrati pa spodbujati občutek solidarnosti z ljudmi, ki jih posledice podnebnih sprememb najbolj prizadanejo.

Projekt je zajemal različne aktivnosti, ki so bile prilagojene otrokom v vrtcu, da bi jih čim bolje razumeli in se vanje vključili. Skozi igro, ustvarjalne dejavnosti ter poučne dogodke so otroci spoznavali pomen ohranjanja okolja, vpliv podnebnih sprememb na življenje ljudi ter kako lahko sami prispevajo k pozitivnim spremembam. 

Eden izmed pomembnejših delov projekta je bil »Tek podnebne solidarnosti«, ki je kot zadnji potekal v ponedeljek, 15. aprila 2024. Za tek smo uporabili štafetno palico, ki smo jo v vrtcu izdelali iz eko materiala. Ta dogodek je združil vse otroke ter vse zaposlene in tako smo s tekom simbolizirali podporo ljudem, ki jih prizadenejo podnebne spremembe. Tek ni bil zgolj športni dogodek, temveč je imel globlji pomen, saj je bil priložnost za otroke, da se neposredno vključijo v akcijo solidarnosti in zavedanja. 

V projektu je sodelovalo enajst skupin otrok, kar je 168 otrok in pa tudi vsi zaposleni. Skupna angažiranost vseh vpletenih je pripomogla k uspešni izvedbi projekta in posredovanju pomembnega sporočila o solidarnosti ter odgovornosti do okolja med mladimi generacijami.

FOTO

VIDEO

Zapisala: Veronika Koščak

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)