TEDEN SLOVENSKE HRANE

Ta teden smo na oddelku B dale vzgojiteljice poudarek na uživanju različne zdrave hrane, telesne vaje za dobro počutje in zdravje otrok.

V ponedeljek, 16.11.2015 nas je obiskal čebelar g. Janez Vencelj. Poučil nas je o čebelah, in nam nazorno predstavil njegovo delo s pomočjo vseh rekvizitov, ki jih je imel s seboj. Otrokom je dal za poskusiti  satovje polnim medu. Hana pa nas je posladkala z medenjaki.

V skupini Graščakov smo si z otroci naredili zeliščni čaj, ki smo ga prejeli od gozdnega škrata, katerega smo sladkali po želji z medom in se posladkali s palačinkami njegovih marmelad.  Na ta način smo spoznali gozdne vrste medu, saj smo v projektu Veliki nemarni škornji, kjer raziskujemo vse v gozdu. Tako smo spoznali lipov, akacijev in kostanjev med. Prav tako smo opazovali in si šli pogledat čebelnjak na OŠ Ivana Cankarja, kjer smo se vživljali v vloge čebel in utrjevali gozdne vrste dreves.

Vse skupine smo likovno ustvarjale, si izdelale čebele in rože za dekoracijo na mizah, pele pesmice in plesali plese o čebelah. Utrjevali smo piramido zdrave prehrane, naredili plakate o skrbi za zdravje in se poigrali z didaktičnimi igrami na to temo.

Teden smo zaključili s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom, katerega namen je spodbujanje uporabe in zagotavljanje pridelane hrane v lokalnem okolju. V skupini Graščakov smo imeli goste, ki so se odzvali našemu vabilu.  Županja mag. Olga Karba in predsednik Čebelarskega društva Ljutomera,  g. Branko Bratinšček sta nas pozdravila in se nam pridružili pri zajtrku. Skupaj smo zapeli pesmico Lotmerške čebelice in se pogovorili o pomenu zdravih zajtrkov in  gibanju, ki sta zelo pomembna za naše zdravje. Vsem se še enkrat zahvaljujem za čas, ki so si ga vzeli za prijetno druženje in klepetu z našimi najmlajšimi.

FOTO

Antonija Podnar in Romano Pintarič

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)