V četrtek, 6.10.2016 smo izvedli v vrtcu Ljutomer prireditev z naslovom »Kak je nekda bilo«. V tem tednu smo bili vključeni v projekt Teden otroka, ki jo organizira ZPMS in povabili k sodelovanju Folklorno skupino TKD Babinci, kateri so popestrili dneve v vrtcu in z otroki izvedli folklorno delavnico. Otrokom so se predstavili običaji skozi letne čase, ki so jih uprizorili na sami prireditvi. Hkrati pa smo še turistično kulturno društvo iz Babinec povezali v naš projekt Evropski dnevi kulturne dediščine in teden kulturne dediščine 2016.

Živimo v krajih, kjer imamo bogato kulturno dediščino, ki jo s pomočjo kurikula za vrtce tudi vnašamo v strokovno delo. Našo zavedanje kulturne dediščine nas spominja na to, da so ljudje živeli v sožitju z naravo, v sodelovanju in sobivanju drug z drugim, kar je tudi vrednota za življenje. Otrokom smo želeli s to prireditvijo predstaviti pretekli čas in glavne običaje skozi letne čase, ko je življenje nekoč potekalo počasneje, bolj pristno, družabno in človeško. Skozi vso prireditvijo so ob ljudski glasbi otroke spremljali z ljudskimi plesi folklorniki iz Babinec.

Otroci petih starejših skupin so predstavili najzanimivejše običaje ob spremljavi harmonikaša Božidarja Štiberca. Predstavili so  trgatev, koline, pust, gregorjevo in košnjo. Našo druženje pa smo nadaljevali ob pečenih kostanjev in palačinkah.

Vsi v vrtcu Ljutomer vam želimo sporočiti, da si  vsak letni čas naredite za svoj praznik, ob katerem naj ne zmanjka druženja ob pesmih in plesih. Zato ohranjajte običaje, saj nas plemenitijo in spodbujajo veliko vrednot.

povezovalka prireditve Antonija Podnar

FOTO

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)