V skupini Cepetavčkov smo se podali v raziskovanje jeseni in njenih darov. To je tudi priložnost, da otroci zares doživijo tisto pravo jesensko vzdušje in se preko igre naučijo marsikaj novega, spoznajo zanimive stvari, se igrajo v naravi in z naravo,…

Otroke sva na samem začetku seznanili z jesenskimi gozdnimi plodovi (kostanj, želod, žir,..), nato pa še z jesenskimi poljskimi pridelki. Posamezne poljske pridelke smo podrobneje spoznali. Otroci so prepoznali bučo, koruzo in krompir. Repa in rdeča pesa sta bili za njih nekaj novega. Spoznali so jesenske pridelke preko vseh čutil. Otroci so pridelke tipali, vonjali, si jih ogledovali, okušali… Skupaj z otroci smo se pogovarjali o okusu posameznega pridelka. Vsak otrok je izbral pridelek ki mu je bil najbolj okusen. Pri tem so bili zelo odzivni in zainteresirani. Najboljšega okusa so jim bila posušena bučna semena in kuhana koruza. Otroci so jedi okušali po lastni želji. Skozi dejavnosti so spoznavali, da lahko poljske pridelke (koruzo, buče, repo,…) uživamo v različnih jedeh.

Preizkusili so se tudi v različnih jesenskih opravilih, kot so luščenje koruze in čiščenje buč. Kotiček z naravnim materialom jih je pritegnil, zato so v njem zelo dolgo vztrajali. Otrokom igra z jesenskimi pridelki ni bila le zabavna, temveč jih je spodbudila k ustvarjalnosti in iznajdljivosti. Igra je bila popolnoma drugačna, saj so otroci pri ustvarjanju veliko bolj sodelovali, se pogovarjali in dogovarjali. Vzdušje  v skupini je bilo zabavno, razigrano in obenem sproščeno. Ustvarjali smo tudi na likovnem področju, kjer so otroci tiskali s koruzo, lepili jesensko listje na prozorno folijo,….

Tople, sončne jesenske dni pa smo izkoristili tudi za igro na prostem. Opazovali smo pisano listje, ga nabirali, grabljali, prevažali v samokolnicah… Otroci so ob tem izražali veselje, zadovoljstvo, bili so sproščeni in razigrani.

FOTO

Vzgojni tim: Dolores Kosič in Silvana Štumpf

(Skupno 1.084 obiskov, današnjih obiskov 1)