Pozdravljene DETELJICE!
Pozdravljeni dragi otroci in starši skupine DETELJIC. Ker je situacija takšna kot je, se videti žal ne moremo, lahko vam pa posredujeva nekaj idej, kakšnih dejavnosti in iger se posluževati v tem času, kateri upajmo, da bo hitro minil.
Za mesec november sva si zadala kar nekaj zanimivih in raznolikih dejavnosti na temo LOČEVATI ODPADKE JE ZABAVNO.
Starši, zato vam podajava nekaj idej, ki jih s svojimi otroci lahko izvajate tudi doma:
Pri področju NARAVE:
-naj otrok vadi opravljanje zaporedja dejavnosti pri vsakodnevnih rutinskih opravilih (npr. si umije roke in gre jest,…),
-sodeluje naj pri ločenem zbiranju odpadkov,
-odpadno embalažo naj uporabljajo pri vsakodnevni igri namesto drugih igrač,
-pogovarjajte se o posledicah kopičenja odpadkov za okolje in naše zdravje (otroci naj vam povedo svoje razmišljanje glede tega).
Pri področju DRUŽBE se pogovarjajte o poklicu smetarja, če imate možnost, si otroci naj ogledajo kako poteka njihovo delo (če se ravno mimo vas pripeljejo, ko ste na sprehodu ali pa si na to temo ogledate tudi kakšen video ali fotografije).
Pri področju GIBANJA:
-otrokom omogočite, naj plešejo ob ljudskih skladbah in glasbi, katero imajo radi,
-skupaj zaplešite/izvedite kakšno rajalno in/ali gibalno igro (npr. lov z rutko, čebela in medved, zadevanje plastenk,…),
-otrok naj si sam izmišljuje gibe ob določeni skladbi,
-otroci naj poskušajo hoditi po ritmu skladbe (npr. korakanje),
-z otroki se odpravite v naravo na sprehod ali pa kakšno izmed iger ali dejavnosti izvedite zunaj.
Pri področju UMETNOSTI:
-naj otrok predvsem raziskuje z odpadno embalažo, katero ima na razpolago, -starši lahko otrokom pomagate sestaviti kakšno tridimenzionalno likovno kompozicijo z različnimi oblikami (npr. grad, hišo, vrtec, trgovino,…),
-otrok naj samostojno poskusi zgraditi skulpturo, pri kateri naj bo pozoren na različne oblike: veliko/majhno, skupaj/narazen, mehko/trdo, gladko/hrapavo, več/manj, enako/podobno/različno,…
Pri področju MATEMATIKE otrokom pomagajte se orientirati v prostoru (npr. katere stvari so zgoraj, spodaj, na, v, pred, pod, spredaj, zadaj, levo, desno ipd.) in jim približati predvsem pojma levo in desno (lahko s pomočjo igre To je moja leva roka, to je moja desna roka).
Pri področju JEZIKA smo se ta mesec imeli namen učiti deklamacijo Moja družina iz knjige Moji bližnji (Zvezdana Majhen). Deklamacije se ne rabite učiti, lahko pa jo z otroki parkrat ponovite in morda si jo bodo hitro vtisnili v spomin.
Gre pa takole:
V našem domu smo doma:
Ajda, jaz in Lan,
mamica ter očka-
Urška in Urban!
Skupaj smo družinica,
radi se imamo-
tudi, če se kakšen dan
nič ne pocrkljamo.
Deklamacijo vam pošiljava tudi v prilogi, katero lahko otrokom pokažete in ob njej deklamirate.
Drugače pa otrokom poskušajte veliko brati (brati pravljice, pripovedovati zgodbice), da bodo tudi s tem urili svoj besedni zaklad, obenem pa bodo preživljali čas z vami.
Seveda pa ne pozabite na Tradicionalni slovenski zajtrk (v petek, 20.11.2020), katerega si lahko pripravite tudi doma (potrebujete samo: kruh, maslo, med, mleko in jabolko). Pa dober tek!
Podala sva vam nekaj idej, katere lahko preizkusite s svojimi otroki in opazili boste kako bodo ob njih uživali.
Želiva vam, da vsi skupaj ostanete zdravi in upava, da se kmalu spet vidimo.

Vaša vzgojitelja: Tjaša in Urban

(Skupno 50 obiskov, današnjih obiskov 1)